Henc fia János budavári rektor, mosoni ispán, óvári várnagy pecsétje

Középkori Diplomatikai Oklevél-, Oklevélfénykép- és Pecsétmásolati Gyűjtemény_35.jpg

Cím

Henc fia János budavári rektor, mosoni ispán, óvári várnagy pecsétje

Dátum

1328. 09. 21.

Azonosító

65.1758

Leírás

Henc fia János budavári rektor, mosoni ispán, óvári várnagy (1317–1335/1336) pecsétje, 1328

A kör alakú pecséten a háromszögpajzs indadíszes ékpólyával három részre osztott, amelyekben egy-egy sün alakja látható. A pajzs körül, kétoldalt és felette egy-egy hatágú csillagból és körülötte két félholdból álló díszítés látható.

Körirata: „+ S(IGILLVM) • MAGIST(RI) • IOH(ANN)IS • RECTORIS • CAST(RI) • BVDEN(SIS)”

Hencfi (Heinz, azaz Heinrich fia) a Buda elfoglalásában elévülhetetlen érdemeket szerző Werner fia László halála után az I. (Anjou) Károly király seregében harcoló és trónra lépése óta őt támogató Henc fia János nyerte el az uralkodótól Buda város vezetését, aki 1318 januárjában már biztosan viselte a budavári rektor tisztségét. Ezzel nagyjából egy időben megkapta Moson megye ispánságát és a vele járó óvári várnagyságot is. Rá egy évre a Tolna megyei Simontornya vár uradalmával jutalmazta a király. A bárók sorába emelkedett, a király közeli bizalmasaként tevékenykedő, nagyhatalmú budai rektor nemcsak a város élén, hanem az országos politikában is jelentős szerepet játszott.

Leltári szám: Kumorovitz-pecsétmásolatgyűjtemény, 65.1758.
Eredetije: Österreichisches Staatsarchiv, Wien, Haus- Hof- und Staatsarchiv, Urkundenabteilung: Allgemeine Urkundenreihe, Rep. 1328 09 21. = MNL OL DF 257972.

Anyag, technika

gipsz

Méretek

4,3 x 4,3 cm